Infolettre

Le champ prénom est obligatoire.

Le champ nom est obligatoire.

Le champ courriel est obligatoire.

Le champ téléphone est obligatoire.

Le champ langue est obligatoire.

Le champ date d'occupation est obligatoire.

Le champ projet est obligatoire.

La Géode sur ArchDaily et en lice pour le prix des architectes...Votez pour nous!

02 octobre 2017

La Géode sur ArchDaily et en lice pour le prix des architectes...Votez pour nous!

C'est avec beaucoup d'enthousiasme que nous avons appris que notre beau projet de condos La Géode sur le Plateau Mont-Royal a été sélectionnée pour les prix d'excellence de l'Ordre des architectes du Québec.
Projet réalisé en partenariat avec ADHOC Architectes et L2C Experts Conseils en Structure.  

Quel est ce prix?

Afin de souligner les meilleures réalisations architecturales québécoises et internationales conçues par des architectes du Québec, l'Ordre des architectes décerne annuellement différentes catégories de trophées. Les membres du jury ont étudié attentivement les 148 dossiers de candidature reçus cette année. De ce nombre important, 44 projets ont particulièrement retenu leur attention et sont finalistes! 

Merci de voter pour la Géode>> http://bit.ly/OAQ_2017

En votant, vous encouragez les jeunes firmes d'architectes de la relève. Nous tenons également à féliciter tous les architectes pour cette élégante vague de projets québécois des plus créatifs. Nous serions bien heureux de remporter le prix du public et nous avons bien hâte au dévoilement des lauréats!

N'oubliez pas d'aller voter avant le 26 octobre à midi.  

 

Deuxième bonne nouvelle: LE SITE WEB ARCHDAILY PARLE DE LA GÉODE CETTE SEMAINE!

 

Publié sur ArchDaily le 1er octobre 2017

From the architect. The project is located on 'de la Roche' street, in the Plateau Mont-Royal neighbourhood, a vibrant area with an incomparable urban vitality. In view of its situation, the project aims to give a new breath to this plot with a contemporary residential project of five housing units reflecting all the energy of this strategic sector where young professionals mix with families and couples. Thus, the project has to be a soft densification that fits into the current urban landscape without distorting it. One of the concerns is to keep families in the city by creating a quality living environment based on a green strategy. To meet these challenges, ADHOC architects have devised a new typology on the plot by constructing both the street and the alley. By doing so, a central space is created and instantly reveals a new potential. The free space given by this new inner courtyard creates a living and organic place which strengthens the bond between private and public spaces, reflecting an innovative way of thinking. 

The mezzanine on the facade allows the light to penetrate the courtyard while harmonizing the height of the building with its neighbour. The exterior spaces in the front take form of private loggias that preserve the intimacy of the residents while participating to the animation of the street. Thanks to the central opening, the living spaces are bathed with natural light. A narrative spin has nourished the inspiration of the project while supporting the architectural concept that valued an open central heart and a peripheral organization. This concept is inspired by the geode; a hollowed mineral mass which interior is covered by crystals. 

The geode, under an austere and protective external appearance, conceals a true crystalline treasure. It reveals a natural form of staging that stimulates inspiration around the notion of contrast. This concept is exploited through the project at different levels. The exterior of the building is very sober, characterized by a modest materiality. The headers in the brick layer and the openwork masonry in front of the windows and loggias reflect the mineral roughness and protective aspect of the geode. The inner courtyard reflects its crystalline and blazing materiality. The courtyard then became an urban oasis for the inhabitants who can share and talk together, developing a strong social sense of belonging. A green strategy and high energy performance support the project's ambitions for innovation.  As a result, ‘La Géode’ is expected to become the first multi-unit building to achieve LEED v4 certification in Canada.

 

 

Crédit photo: Adrien Williams 

Source de l'article : http://www.archdaily.com/880636/la-geode-adhoc-architectes  

 

Parce qu'on n'a pas fini d'entendre parler de la Géode, retrouvez-la également sur le site de Home World Design qui met en valeur ses atouts et ses caractéristiques uniques!

Contemporary Residential Building of Five Housing Units: La Géode

OCTOBER 4, 2017
 
ADHOC Architects team is proud to present the recently completed project “La Géode”, carried out in cooperation with the young promoters of Knightsbridge. The project is located on “de la Roche” Street, in the neighbourhood of Le Plateau Mont-Royal, a vibrant district with an exceptional urban vitality. In the light of its situation, the project aims to give a new breath to its plot with a contemporary residential building of five housing units. It should intend to reflect all the energy of this strategic sector where young professionals mix with families and couples. Thus, the project has to be a soft densification that fits into the current urban landscape without distorting it. One of the concerns is to keep families in the city by creating a quality living environment based on a green strategy.
 
To meet these challenges, ADHOC Architects have devised a new typology on the plot by constructing both the street and the alley. By doing so, a central space is created and instantly reveals a new potential. The free space given by this new inner courtyard creates a living and organic place which strengthens the bond between private and public spaces, reflecting an innovative way of thinking. A narrative spin has nourished the inspiration of the project while supporting the architectural concept that valued an open central heart and a peripheral organization. This concept is inspired by the geode; a hollowed mineral mass which interior is covered by crystals. The geode, under an austere and protective external appearance, conceals a true crystalline treasure. It reveals a natural form of staging that stimulates inspiration around the notion of contrast. This concept is exploited through the project at different levels. The exterior of the building is very sober, characterized by a modest materiality. The headers in the brick layer and the openwork masonry in front of the windows and loggias reflect the mineral roughness and protective aspect of the geode. The inner courtyard reflects its crystalline and blazing materiality.
 
As an architectural innovation, the project supports the creation of a new place, enhancing its integration within the context. By preferring densification, the project acts as a linking point and the new typology created supports the urbanity of the neighbourhood. The ambition of creating an inner courtyard by using the space of the pre-existing alley induces a complete reversal of Montreal’s traditional typology characterized by dark dwellings of excessive length. Thanks to the central opening, the living spaces are bathed with natural light. This new spatial organization eliminates the notion of the passageway, generating fluidity and optimized housing spaces. The mezzanine on the facade allows the light to penetrate the courtyard while harmonizing the height of the building with its neighbour. The exterior spaces in the front take form of private loggias that preserve the intimacy of the residents while participating to the animation of the street.

In addition, the viability of the project depends on our ability to invest in the basement. Coupled with the obligation to align the ground floor with neighbouring buildings, this constraint prompted us to rethink the basement from a qualitative point of view. The space dug under the window well becomes a singular space channelling natural light to the rooms of the basement. It also creates an external relaxation area with vegetation. Furthermore, glass floors were installed between the ground floor and the basement to ensure maximum light distribution. The courtyard then became an urban oasis for the inhabitants. Finally, the exterior coating of this pleasant living space consists of shining triangular metallic tiles. Their white and shimmering colours arranged towards the lower floors blend with the sky and propose a changing, sparkling and crystalline materiality.

A green strategy and high energy performance support the project’s ambitions for innovation. As a result, “La Géode” is expected to become the first multi-unit building to achieve LEED v4 certification in Canada. The inner courtyard allows abundant openings, guaranteeing maximum natural illumination as well as a cross ventilation of the dwellings. The use of energy-efficient materials and equipment is an essential part of the strategy put in place. In addition, the acoustic performance of the building exceeds good practice. The abundant presence of vegetation is also part of the green strategy put in place. This construction evokes a mineral/vegetal coexistence that can be found in nature. The inner courtyard, the spaces under the copings, the roof and all interstices become suitable surfaces for shrub, climbing species and tree planting. Thus, the vegetation conquers the floor and the walls of the inner courtyard, making it a peaceful haven. Finally, this project is an architectural and urban exploration that leaves nothing to chance, ensuring that all its components reflect not only current practices, but innovative thinking. Courtesy of v2com

Pour voir l'article en ligne, cliquez ici --> http://homeworlddesign.com/la-geode-contemporary-residential-building-five-housing-units/ 

Merci de voter pour la Géode pour le Prix de l'Ordre des Architectes du Québec>> http://bit.ly/OAQ_2017